Valószínűleg mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy milyen lehet vakon élni, vakon születni. Soha nem láthatjuk a napot; a fákat; a virágokat; a csaladtagjainakat. Minden, ami másoknak természetes, nekünk talán soha nem adatik meg.

Próbáljuk egy kicsit megérteni őket, átérezni a helyzetüket, segítsük őket, legyünk figyelmesek, mert az ő életük még mindig nehéz!

vakság látás vakok élet nehézség segítség

Gondolj bele, hogy minden nap sötétben élsz, sötétben kelsz, abban fekszel le. Ez egy ördögi kör, amiből valószínűleg soha nem lesz kiút.

Íme néhány fontos információ, ami segít jobban megérteni őket:

A vakságnak két fajtája létezik:

- pszichológiai

- neurológiai

Teljes vakság esetén az agyunk egyáltalán nem érzékeli a fényt. Részleges vakság esetében azonban gyakran megmarad a fényérzékelése. Ilyenkor  a látássérült csak a fényt érzékeli és a sötétet. Akad azonban olyan is, aki meg tudja mondani, hogy merről jön a fény.

A látás elvesztésétől való alaptalan félelem a szkotomafóbia.

"Az a pillanat, amikor már eldöntötted, hogy kinyitod a szemed, de még épp nem tetted meg, az egyik legijesztőbb ezen az új világon."

Idézet: Josh Malerman - Madarak a dobozban című regényéből. (A könyvről bővebben itt olvashatsz).

Rengeteg vak, köztük született vakok is, látnak álmukban. A látókéreg, elképzeli, hogy néz ki a világ, hogy néznek ki az emberek. Sőt, még színeket is látnak, de a színeket a született vakok nem tudják leírni.

Következményei

Akadályozza a fogalomalkotást, információszerzést, kommunikációt és az önkiszolgálást. A mozgás merev, bizonytalan, mert folyton attól félnek, hogy valamibe beleütköznek. A hanyag járás a tartásukra is kihat, ezért sokan úszni járnak, hogy ezen segítsenek.

Pszichés következmények

  • önállótlanság
  • depresszió
  • passzivitás
  • félelem
  • lassú reakciókészség
  • indulatosság
  • az önértékelési zavarok
  • állandó érzet, hogy bámulják őt

vakság látás vakok élet nehézség segítség

Innen is látszik, hogy mennyi aggodalommal, problémával küzdenek a vakok. Folyamatosan meg akarnak felelni a külvilágnak, bizonyítani akarják, hogy meg tudják állni egyedül is a helyüket. Többé-kevésbé megpróbálták elfogadni a hátrányos helyzetüket, viszont napról-napról aggódnak, hogy mikor adódik olyan helyzet, ahol segítségre lenne szükségük. Ők folyamatosan félnek attól, hogy valamit nem tudnak maguk megoldani, ezért figyeljünk és ha kell, akkor segítsünk nekik!

Hogyan tudok segíteni nekik?

Ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, akkor kérdezze meg, hogy: "Segíthetek?"

Ne tétovázza felajánlani a segítségét, talán nem fogják elfogadni, mert úgy érzik, hogy meg tudnak küzdeni a problémával. Azonban akadhatnak olyan helyzetek, ahol boldogan fogadják majd a kérdését. Ne érezze rosszul magát, ha véletlen nemet mondanak.

Általában botot használnak, így jelzik, hogy nem látnak, valamint fontos segítőeszköz a közlekedéshez. Sokszor előfordul, hogy olyan helyen járnak, ahol még nem voltak. Ilyenkor érdemes a buszmegállóban megkérdezni őket a következőkről:

  • Melyik buszra vár?
  • Kell-e segítség az átszálláshoz?

Ne felejts el bemutatkozni, ez az első pont! Ne kiabálj, normál hangnemben beszélj. Ha elhagyod egy pillanatra, akkor szólj neki, hogy mindjárt visszajössz és, hogy várjon. Elég kellemetlen nekik az, ha beszélnek, te meg éppen máshol vagy.

Ne kerüld a vakság, látás szavakat. Sokkal frusztrálóbb, ha ezekre próbálunk odafigyelni a beszéd során, sokkal zavaróbb, mert érzik és hallják, hogy nem természetesen beszélünk. A zavarunk sokkal jobban kihat rájuk.

A metrón, buszon kérdezzük meg, hogy le szeretnének-e ülni, hiszen nem látják, hogy van-e szabad hely. Ha igennel válaszolnak, akkor kísérjük oda a helyhez. Ne haragudj meg rá, ha nem él a lehetőséggel. Hiszen sokszor a látó öregek se fogadják el az ülőhelyet.

Ha a leszállásnál segítjük, menjünk előre és tartsuk ki a kezünket, kérjük, hogy fogja meg! Így könnyebben le tudnak szállni, mintha mögöttük próbáljuk meg. Amikor vezetjük őket, mi menjünk előre, így sokkal biztonságosabban érzik majd magukat.

vakság látás vakok élet nehézség segítség

Milyen munkát végeznek?

Sajnos rengeteg munkához elengedhetetlen a látás, de akadnak azonban olyanok, amikhez nem feltétlen kell látnunk. Ilyenek pl:

  • telefonos ügyfélszolgálatos
  • ügyvéd
  • zenész
  • kosárfonó
  • marketinges
  • állatgondozó
  • masszőr
  • informatikus (igen, itt is komoly eredményeket érnek el a vakok)
  • tanár

"Hogy várhatja el a gyerekektől, hogy merjenek olyan ragyogót álmodni, mint a csillagok, ha egyszer fel sem tekinthetnek rájuk?"

Josh Malerman - Madarak a dobozban

Segédeszközök

Manapság már nagyon sokféle eszköz létezik, ami megkönnyíti a vakok életét. Ilyen pl a tűzhely, ami hangosan jelzi, ha túl régóta van bekapcsolva. Vagy például a beszélő óra, számológépek.

Vannak olyan kártyák, amelyekkel a látók ugyanúgy játszanak, mint bármelyik másik kártyával, a vakok pedig kitapinthatják, hogy milyen lapjaik vannak.

Számítógépeket alakítottak ki a vakok számára, hangoskönyveket készítenek a regényekből.

Sport

Ugyanúgy sportolnak, mint mi, éppúgy tudnak úszni, síelni, atlétikázni, sőt a krikkettben és a golfban is hatalmas eredményeket érnek el. A csörgőlabdát kifejezetten nekik találták fel.

Ma már mi is kipróbálhatjuk, a helyükbe léphetünk egy kicsit, ha elmegyünk a Láthatlan kiállításra Budapesten. Tapintás, illatok és hangok alapján kell végigmennünk termeken. Ez az egyik leglátogatottabb program manapság.

Könyvek

A hangoskönyveket eredetileg a vakoknak találták fel, hogy ők is élvezhessék ezeket, és ne kelljen egy másik emberre szorolniuk, ha éppen nyugalomra, kikapcsolódásra vágynak.

Van néhány regény, ami pedig kapcsolódik a vakság témához:

José Saramago - Vakság című regényében mindenki elveszíti a látását valamilyen furcsa okból kifolyólag.

Josh Malerman - Madarak a dobozban-ban pedig egy furcsa, ismeretlen lény mindenkivel végez, ha meglátják. Így az emberek becsukott, bekötött szemmel élnek, és próbálják túlélni ezt a szörnyű világot. (A könyvről bővebben itt olvashatsz).