Remélem sokan jártunk már Tengerparton, és érezhettük a hasunkon a csiklandozó napsugarakat, miközben egy finom koktélt iszogattunk. De vajon kinek volt lehetősége, hogy a tenger mélyére is betekintést nyerhessen? Szerintem nem sokan úszkálhattak búvárfelszerelésben delfinekkel, vagy gyönyörű halakkal együtt (és valljuk be, sokan talán még a tengert sem látták...). Én mégis elhozom Nektek, mégha csak egy kis részét is.

Különösen szép tengeri állatok:

Karácsonyfa féreg

Ez a féreg, a testén levő ágakkal képes lélegezni és táplálkozni, gyakorlatilag tényleg úgy néz ki velük, mint egy Karácsonyfa, ezért kapta ezt a nevet. Amikor veszély fenyegeti, képes behúzni az "ágacskáit". Többféle színváltozata is ismert.

tenger állatok óceán

"Minthogy te vagy a kapitánya az Essexnek, mely most útra készen horgonyoz a kikötőben, úgy rendelkezünk, hogy az első kedvező széllel szállj tengerre, és vágj neki a Csendes-óceánnak.."

Részlet Nathaniel Philbrick - A tenger szívében című regényéből, a könyvről bővebben itt olvashatsz!

Tengeri angyal

Számomra ez a legszebb állat, ami a tenger mélyén megtalálható. Tényleg nincs rá jobb szó, mint az "angyal". Igazából ezek a lények tengeri csigák, és egész mélyen szoktak úszkálni, gyönyörűvé varázsolva ezzel a területet. Érdemes megnézni róluk egy YouTube videót, egyszerűen lenyűgözőek, ahogy úsznak. (Pl. ide kattintva)

tenger állatok óceán

Bioluminescent Polip

Kevesen ismerik ezt a fajta polipot, pedig igazán szép. Gyakorlatilag az állat ragyog a saját fényétől. A fények mérget bocsájtanak ki magukból, megbénítva így az áldozatát.

tenger állatok óceán

Flamingónyelv-csiga

Ez a puhatestű lény, narancssárga és fekete színű csiga. Különlegessége az, hogy össze tudja magát húzni, a puha teste hirtelen megkeményedik, így építi fel a "kagyló-házát".

tenger állatok óceán

Levél-tengeri sárkány

Felépítésében nagyon hasonló a tengericsikóhoz, kinézetre viszont olyan, mint egy hínár. Nem csak az úszáshoz használja a fura testét, hanem a rejtőzködésben is nagyon hasznos segítséget nyújt neki.

tenger állatok óceán

Tengeri fecske

Szintén egy csigaféle, habár leginkább egy béka-ha keverékre emlékeztet. Különleges kinézetével, igazán érdekfeszítő állat. Kék sárkány vagy kék tengeri csiga néven is ismert. Az óceán tetején szokott lebegni.

"Ezer apró-cseprő ügy, naponta, sőt szinte óránként előforduló dolog, csupa olyasmi, amit fel sem foghat, meg sem ítélhet helyesen az, aki még nem volt hosszú és unalmas hajóúton..."

Részlet Nathaniel Philbrick - A tenger szívében című regényéből, a könyvről bővebben itt olvashatsz!

tenger állatok óceán

Sáskarák

Ő egy igazán nagy ragadozó. Viszonylag keveset tudunk róluk, mert folyton elbújnak. A hatalmas, erős ollóikat arra használják, hogy elbénítsák/elkábítsák az ellenséget, majd erőből megtámadják őket.

tenger állatok óceán