Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Farkasbőrben, az igazi vérfarkasokról és a legenda kialakulásáról

Mindenki ismeri a farkasemberek legendáját, miszerint léteznek olyan emberek, akik teliholdkor farkassá változnak és nyájakat, embereket mészárolnak le.

vérfarkas farkasember farkasember-szindróma betegség legenda mítosz hiedelem vallás hit vér telihold sorozat könyv

A farkasember témával már nagyon régóta foglalkoznak, filmekben; regényekben; dalokban. Ez a történet az ősi civilizációktól ered. A vallás, a sámánizmus és a középkori hagyományok alakították ki.

„Később már senki nem tudja megmondani, honnan jött a hang, egyszer csak ott volt mindenütt és sehol sem, ahogy a telihold megvilágította a házakat, ott volt mindenütt, és mégsem volt sehol, ahogy a márciusi szél egyre erősödött, s aztán felbődült, mintha egy feltámadó normann harcos fújta volna meg kürtjét, s a hang magányosan és vérfagyasztóan szállt a szélben.”

Idézet Stephen King - Ezüst pisztolygolyók című regényéből. A könyvről bővebben itt olvashatsz.

Egy szláv mondta szerint egy napon Sinfiötli és Sigmund akaratuk ellenére változtak farkassá. Útjukon figyelmesek lettek arra, hogy egy fa alatt két férfi alszik, a fán pedig egy lenyúzott farkasbőr lógott. Sinfiötli és Sigmund pedig magukra húzták a bőrt, és farkasként kezdtek viselkedni. Tizenkét nap múlva (a germán hitben ennyi idő után a farkasember visszakapja eredeti alakját, hogy megpihenjen), levedlették a bőrt, és elégették.

A magyar hiedelmekben

Egyes feljegyzések szerint a pásztorok képesek saját elhatározásukból farkassá változni. Ezek a hiedelmek főleg a Dunántúlon éltek. Különféle neveket adtak a farkasembereknek: küldöttfarkas, farkaskoldus, szakállas farkas, küldött ördög és farkasvérű. Állítólag az átalakulásra már csecsemőkorban szert tehet az ember, ha a bába óvatlan vagy rosszindulatú. Ha a gyerekeket nyírfaabroncson keresztül átbújtatták, vagy már nagyobb korukban hétszer átbújtak alatta, akkor vérfarkassá változtak. A 17-18. században a boszorkányperek mellett indítottak farkasember pereket is Magyarországon.

vérfarkas farkasember farkasember-szindróma betegség legenda mítosz hiedelem vallás hit vér telihold sorozat könyv

Vérfarkasok a régi feljegyzésekben

A görög mitológiában szerepel egy Lükaón nevű király, aki megvetette az igaz igazi istenek létezését, ezért egy adag emberi húst szolgált fel egy ünnepségen. A kannibalizmust mélységesen elítélték, ezért a királyt az istenek farkassá változtatták.

Hérodotosz feljegyzései szerint a Fekete-tenger közelében éltek olyan őslakosok, akik farkassá tudtak változni kedvük szerint. 

Plinius író valóságos lényeknek írja le őket a a verseiben.

Gilles Garnie-t 1793-ban farkasember vádja miatt megégették, miután bevallotta, hogy  otthonról elkóborló gyerekeket falt fel állatformában.

Az igazi farkasemberek

A számos hiedelem és monda mellett egy még ma is létező betegség szintén meghatározza a farkasemberről alkotott képet. Ennek a neve hipertrichózis, vagy farkasember-szindróma. A világon pár ilyen beteggel találkozott már az orvostudomány, szerencsére mára már lézeres kezeléssel gyógyítható betegség.

Ez a genetikai mutáció abból áll, hogy a beteg testét mindenhol vastag szőr borítja, ami rettentő gyorsan nő (a növekedésre sajnos még nincs megoldás, de a szőr el tudják távolítani egy időre). Illetve egyes részeknél a bőr vastagra nő, vagy éppen az állkapcsuk áll ki.

"A farkasom helyes pasivá változott, és a kezemet fogta. Meg tudtam volna halni a boldogságtól."

Idézet Maggie Stiefvater - Shiver – Borzongás című regényéből, ahol a vérfarkasok az időjárástól változóan alakulnak át. A könyvről bővebben itt olvashatsz.
 

Indiában élő Sangli nővérek:

A nővérek apjuk után örökölték a betegségek, miután az anyjukat hozzáadták a férjéhez. A nő sajnos nem láthatta, hogy a leendő férje ebben a betegségben szenved, mert az esküvő napjáig nem találkoztak. A lányok arról álmodnak, hogy egy napon ők is férjhez mehetnek majd, és sikerül végleges gyógymódot találni a betegségükre. Szeretnének normális életet élni.

vérfarkas farkasember farkasember-szindróma betegség legenda mítosz hiedelem vallás hit vér telihold sorozat könyv

Jesus Aceves család:

Jesus Aceves megpróbált együtt élni a betegségével, vásárokon szolgálta ki az embereket, mígnem valaki felfigyelt rá, és csatlakozott egy cirkuszhoz, ahol az emberek megfogdoshatták a testét. Aceves nem járt ki az utcára és a cirkuszon kívül nem érintkezett emberekkel.

A férfinak gyerekei is születtek, akik örökölték a betegséget.

vérfarkas farkasember farkasember-szindróma betegség legenda mítosz hiedelem vallás hit vér telihold sorozat könyv

Sorozatokban, könyvekben

A vérfarkasok népszerűek a regényekben, filmekben egyaránt. Íme néhány, amiben találkozhatunk velük.

  • Leslie L. Lawrence (Lőrincz László): A vérfarkas éjszakája (regény)
  • Remus Lupin és Fenrir Greyback (Harry Potter könyvek/filmek)
  • Maggie Stiefvater - Shiver – Borzongás (Regény). A kritikámat a könyvről ide kattintva olvashatjátok.
  • Quileute törzs, Jacob Black és rokonai (Twilight Saga könyvek, filmek)
  • Kardfogú (X-men képregények/filmek)
  • Richard Zeeman Laurell (K. Hamilton Anita Blake című regényeiben)
  • Scott és falkája (Teen Wolf)
  • Ezüst pisztolygolyók (Stephen King regény és film) A kritikámat a könyvről ide kattintva olvashatjátok.

Ha tetszett a poszt, akkor nyomj egy like-ot, kérlek. Oldalt megteheted a "Tetszik" gombra kattintva vagy itt a poszt alján.

0 Tovább

Néhány egzotikus, furcsa gyümölcs, amit még te is megkóstolnál!

1. Kígyógyümölcs

A gyümölcs Ázsia egyik pálmafáján terem. Maga a pálmafa viszonylag alacsony, levelekkel együtt körülbelül 6 méter magasra nő meg. A törzse alján található meg a gyümölcs virága, akár egy nagy csokor. Íze édes, pikáns, nagyjából az ananászhoz hasonló (alakra is).

Másnéven Salaknak nevezik. Nevét a barnás pikkelyszerű kinézetéről kapta, tényleg olyan, akár egy kígyó.

gyümölcs egzotikus édes finom ázsia fa kígyó sárkány kenyér uborka csillag furcsa érdekes

2. Sárkánygyümölcs

A kígyó után szabadon, csakhogy ne elégedjünk meg egy kisebb hüllővel, itt van egy nagyobb. Ez egy mexikói gyümölcsféle és kaktuszokon terem. Pitaya, Pitahaya és Sárkánykristályként is nevezik. Kinézete csalókás lehet, mert habár olyan, mint a sárkánytűz, az íze mégis enyhe, krémes és édes. Belsejében pici fekete magok találhatók, akár a dinnyében.

A sárkánygyümölcs kiválóan segíti az emésztést, nemcsak gyümölcsléként használják, hanem bort is készítenek belőle. A virága ehető és teaként is hasznosítják.

gyümölcs egzotikus édes finom ázsia fa kígyó sárkány kenyér uborka csillag furcsa érdekes

3. Kenyérgyümölcs

Szintén ázsiai gyümölcsfajta, a fája a fikuszok rokonságába tartozik. Pici, örökzöld fa, általában 25 méterre nő meg. A gyümölcs mérete megegyzik egy nagyobb narancséval, de egyes termések akár pár kg-ra is megnőhetnek.

Túl sok keményítőt tartalmaz a gyümölcs, így nyersen nagyon ritkán eszik, sütve vagy főzve fogyasztják a leggyakrabban. Nevét emiatt kapta, és a kenyérhez hasonlító ízéről.

gyümölcs egzotikus édes finom ázsia fa kígyó sárkány kenyér uborka csillag furcsa érdekes

4. Tüskés uborka

Több néven is ismert: Afrikai uborka, Melano, Szarvasdinnye, Kiwano. Kinézetre olyan, mint egy süni, csak kevesebb tüskével. :) Íze kicsit csípős, de édes. Olyasmi lehet, mint a citrom és a banán együtt.

Nagyon egészséges, vitaminokat és ásványi anyagokat egyaránt tartalmaz (A-,B-,C-vitaminok; Kálcium; Magnézium, Foszfor, Kálium). A húsa nagyon pépes, ezért kiváló gyümölcssalátákhoz és desszertekhez.

gyümölcs egzotikus édes finom ázsia fa kígyó sárkány kenyér uborka csillag furcsa érdekes

5. Pulasan

Gyümölcse 5-7 centiméter hosszú, a fa pedig 10-15 méter is lehet. Sötét, vastag, bőrszerű héja piros színű. Húsa hasonlít a Licsihez: csillogó, fehér, belül maggal. Íze is a Licsihez hasonló, nagyon édes és finom. Sajnálatos módon elég ritka, ezért nehéz beszerezni, emiatt drága is.

gyümölcs egzotikus édes finom ázsia fa kígyó sárkány kenyér uborka csillag furcsa érdekes

6. Carambola

Másnéven Csillaggyümölcs, nevét csillag formájáról kapta. Általában ötágú csillagformája van, de előfordul többágú változat is. Egy Carambola nevű fáról származik, melynek a virágja olyasmi, mint a cseresznyvirág. Rózsaszín és picike.

Az egész termés ehető, íze olyan, mintha ananászt, kiwit és almát ennénk egyszerre. Emelett finom ropogós is. Hm...nem is hangzik rosszul. :) Sütve-főzve is fogyasztják, valamint levéből italt is készíthető.

gyümölcs egzotikus édes finom ázsia fa kígyó sárkány kenyér uborka csillag furcsa érdekes

0 Tovább

Unaloműző olvasmányok

blogavatar

Misztikus történetek, érdekes sztorik. Könyvajánlók, könyvismertetők, filmajánlók, új megjelenések. Kultúra, tudományok, sport, betegségek, életmód, egészség, érdekességek, tippek az élethez.

Itt tudod megosztani a blogot

Ezt olvasom most:

Goodreads

2016 Reading Challenge

2016 Reading Challenge
GeniusMerielle has read 1 book toward her goal of 50 books.
hide

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Követők

GeniusMerielle