Mindenki ismeri a farkasemberek legendáját, miszerint léteznek olyan emberek, akik teliholdkor farkassá változnak és nyájakat, embereket mészárolnak le.

vérfarkas farkasember farkasember-szindróma betegség legenda mítosz hiedelem vallás hit vér telihold sorozat könyv

A farkasember témával már nagyon régóta foglalkoznak, filmekben; regényekben; dalokban. Ez a történet az ősi civilizációktól ered. A vallás, a sámánizmus és a középkori hagyományok alakították ki.

„Később már senki nem tudja megmondani, honnan jött a hang, egyszer csak ott volt mindenütt és sehol sem, ahogy a telihold megvilágította a házakat, ott volt mindenütt, és mégsem volt sehol, ahogy a márciusi szél egyre erősödött, s aztán felbődült, mintha egy feltámadó normann harcos fújta volna meg kürtjét, s a hang magányosan és vérfagyasztóan szállt a szélben.”

Idézet Stephen King - Ezüst pisztolygolyók című regényéből. A könyvről bővebben itt olvashatsz.

Egy szláv mondta szerint egy napon Sinfiötli és Sigmund akaratuk ellenére változtak farkassá. Útjukon figyelmesek lettek arra, hogy egy fa alatt két férfi alszik, a fán pedig egy lenyúzott farkasbőr lógott. Sinfiötli és Sigmund pedig magukra húzták a bőrt, és farkasként kezdtek viselkedni. Tizenkét nap múlva (a germán hitben ennyi idő után a farkasember visszakapja eredeti alakját, hogy megpihenjen), levedlették a bőrt, és elégették.

A magyar hiedelmekben

Egyes feljegyzések szerint a pásztorok képesek saját elhatározásukból farkassá változni. Ezek a hiedelmek főleg a Dunántúlon éltek. Különféle neveket adtak a farkasembereknek: küldöttfarkas, farkaskoldus, szakállas farkas, küldött ördög és farkasvérű. Állítólag az átalakulásra már csecsemőkorban szert tehet az ember, ha a bába óvatlan vagy rosszindulatú. Ha a gyerekeket nyírfaabroncson keresztül átbújtatták, vagy már nagyobb korukban hétszer átbújtak alatta, akkor vérfarkassá változtak. A 17-18. században a boszorkányperek mellett indítottak farkasember pereket is Magyarországon.

vérfarkas farkasember farkasember-szindróma betegség legenda mítosz hiedelem vallás hit vér telihold sorozat könyv

Vérfarkasok a régi feljegyzésekben

A görög mitológiában szerepel egy Lükaón nevű király, aki megvetette az igaz igazi istenek létezését, ezért egy adag emberi húst szolgált fel egy ünnepségen. A kannibalizmust mélységesen elítélték, ezért a királyt az istenek farkassá változtatták.

Hérodotosz feljegyzései szerint a Fekete-tenger közelében éltek olyan őslakosok, akik farkassá tudtak változni kedvük szerint. 

Plinius író valóságos lényeknek írja le őket a a verseiben.

Gilles Garnie-t 1793-ban farkasember vádja miatt megégették, miután bevallotta, hogy  otthonról elkóborló gyerekeket falt fel állatformában.

Az igazi farkasemberek

A számos hiedelem és monda mellett egy még ma is létező betegség szintén meghatározza a farkasemberről alkotott képet. Ennek a neve hipertrichózis, vagy farkasember-szindróma. A világon pár ilyen beteggel találkozott már az orvostudomány, szerencsére mára már lézeres kezeléssel gyógyítható betegség.

Ez a genetikai mutáció abból áll, hogy a beteg testét mindenhol vastag szőr borítja, ami rettentő gyorsan nő (a növekedésre sajnos még nincs megoldás, de a szőr el tudják távolítani egy időre). Illetve egyes részeknél a bőr vastagra nő, vagy éppen az állkapcsuk áll ki.

"A farkasom helyes pasivá változott, és a kezemet fogta. Meg tudtam volna halni a boldogságtól."

Idézet Maggie Stiefvater - Shiver – Borzongás című regényéből, ahol a vérfarkasok az időjárástól változóan alakulnak át. A könyvről bővebben itt olvashatsz.
 

Indiában élő Sangli nővérek:

A nővérek apjuk után örökölték a betegségek, miután az anyjukat hozzáadták a férjéhez. A nő sajnos nem láthatta, hogy a leendő férje ebben a betegségben szenved, mert az esküvő napjáig nem találkoztak. A lányok arról álmodnak, hogy egy napon ők is férjhez mehetnek majd, és sikerül végleges gyógymódot találni a betegségükre. Szeretnének normális életet élni.

vérfarkas farkasember farkasember-szindróma betegség legenda mítosz hiedelem vallás hit vér telihold sorozat könyv

Jesus Aceves család:

Jesus Aceves megpróbált együtt élni a betegségével, vásárokon szolgálta ki az embereket, mígnem valaki felfigyelt rá, és csatlakozott egy cirkuszhoz, ahol az emberek megfogdoshatták a testét. Aceves nem járt ki az utcára és a cirkuszon kívül nem érintkezett emberekkel.

A férfinak gyerekei is születtek, akik örökölték a betegséget.

vérfarkas farkasember farkasember-szindróma betegség legenda mítosz hiedelem vallás hit vér telihold sorozat könyv

Sorozatokban, könyvekben

A vérfarkasok népszerűek a regényekben, filmekben egyaránt. Íme néhány, amiben találkozhatunk velük.

  • Leslie L. Lawrence (Lőrincz László): A vérfarkas éjszakája (regény)
  • Remus Lupin és Fenrir Greyback (Harry Potter könyvek/filmek)
  • Maggie Stiefvater - Shiver – Borzongás (Regény). A kritikámat a könyvről ide kattintva olvashatjátok.
  • Quileute törzs, Jacob Black és rokonai (Twilight Saga könyvek, filmek)
  • Kardfogú (X-men képregények/filmek)
  • Richard Zeeman Laurell (K. Hamilton Anita Blake című regényeiben)
  • Scott és falkája (Teen Wolf)
  • Ezüst pisztolygolyók (Stephen King regény és film) A kritikámat a könyvről ide kattintva olvashatjátok.

Ha tetszett a poszt, akkor nyomj egy like-ot, kérlek. Oldalt megteheted a "Tetszik" gombra kattintva vagy itt a poszt alján.